Mało która potrawa wzbudza taki postrach kulinarny jak tytułowe jajko w koszulce. Dla wszystkich przyzwyczajonych, że jajko gotuje się trzy minuty na miękko, względnie osiem na twardo, gotowanie jajka bez skorupki w wodzie z octem jest co najmniej podejrzane i wzbudza strach, że zapewne się nie uda.
Już sama wizja takiego wydziwiania wystarczy, żeby wybrać jednak przygotowanie na śniadanie starego dobrego jajka na twardo z majonezem. Co prawda, chętnie zapłacimy krocie za eggs Benedict w brunchowej knajpce, kiedy położą nam owo jajko w koszulce na utostowanym kawałku pieczywa i poleją sosem holenderskim. Ale mało kto porwie się na zrobienie tego samego za jedną dziesiątą tej ceny w domu.
A szkoda, bo przygotowanie jajka w koszulce wcale nie jest trudne. Będzie gotowe w kilka minut i najpewniej uda się za pierwszym razem. Na czymkolwiek je następnie położymy, cudownie pokryje się aksamitnym żółtkiem – szparagi z patelni, grillowana kanapka albo sałatka, w której od razu zrobi robotę za sos. Mmmm.
Składniki:
- świeże jajko (w temperaturze pokojowej)
- woda
- ocet 10% (2 łyżki na litr wody)
- szczypta soli
Jajko w koszulce – jak zrobić:
- Wyjmij jajko z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej – jajko powinno być jak najświeższe. To ważne, ponieważ z biegiem czasu białko staje się coraz bardziej płynne. Zależy nam na zwartym białku, które utworzy wokół żółtka koszulkę.
- W niewielkim garnku zagotuj wodę z octem i solą – na każdy litr wody użyj dwóch łyżek octu i szczypty soli.
- Wbij jajko do niewielkiej miseczki lub filiżanki.
- Zmniejsz moc palnika – woda w garnku ma jedynie delikatnie bulgotać.
- Bardzo powoli wlej jajko do wody i gotuj 3 minuty. Przygotuj łyżkę cedzakową, talerzyk i ręcznik papierowy.
- Po 3 minutach łyżką cedzakową wyjmij jajko na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.
- Gotowe – jajko będzie idealne jako dodatek do warzyw, sałatki lub grzanki.
redakcja insi