Kotlety z kalafiora

Wegetariańskie kotlety z kalafiora

Kiedy kilka dni temu wpadła mi w ręce wyrwana z zeszytu kartka z przepisem na kotlety z kalafiora, poczułam ponownie zapach koperku, chrupkość panierki i słodki kalafiorowy smak. I przypomniał mi się kompletny kulinarny odlot.

Kiedy kilka dni temu przeglądałam moje święte kulinarne szpargały, wpadła mi w ręce wyrwana z zeszytu kartka z przepisem na kotlety z kalafiora. Momentalnie znalazłam się ponownie w niewielkim mieszkaniu w bloku, gdzieś na Śląsku, wiele lat temu. Poczułam znany mi zapach koperku, chrupkość panierki i słodki smak kalafiora. I kompletny kulinarny odlot. Odwiedzałam wtedy kolegę, z którym redagowaliśmy wydawany własnym sumptem artzin, gdzie tam, a kotlety z kalafiora podała nam na obiad jego mama. Artzin przetrwał dokładnie cztery miesiące i dwa numery, ale przepis na kotlety, spisany z głowy na moją prośbę, ma się świetnie. Powiedziałabym nawet, że, w świetle trendów wegetariańskich, z roku na rok ma się w mojej kuchni coraz lepiej.

Ale pamiętam szczere zdziwienie mamy kolegi, kiedy zachwycałam się, pałaszując te jej obłędne kalafiorowe kotlety podane z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną. Były aromatyczne, chrupkie na zewnątrz, mięciutkie w środku, pełne kopru, z prawdziwą bułką namoczoną w mleku. „No co ty, to takie proste danie jest, zupełnie nic szczególnego, no zwykłe kotlety z kalafiora!” A ja tylko kiwałam głową i brałam dokładkę. I kazałam sobie dać ten przepis. „No więc dobra – wzruszyła ramionami. – Chcesz, to masz te kotlety!”.

Kotlety z kalafiora

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 1 jajko
  • Pęczek koperku
  • 1 bułka (najlepiej lekko czerstwa)
  • Pół szklanki mleka
  • Sól, pieprz
  • Bułka tarta
  • Olej rzepakowy do smażenia
Glowka kalafiora

Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kalafiora

1. Ugotuj kalafior

Główkę kalafiora umyj, podziel na różyczki. Ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości (możesz też ugotować kalafiora w mleku). Odcedź, wystudź.

2. Posiekaj koperek

Pęczek koperku umyj, osusz i drobno posiekaj.

3. Namocz bułkę w mleku

Bułkę porwij na kawałki i namocz w mleku tak. Użyj tylko tyle mleka, żeby bułka je wchłonęła, nie więcej, inaczej masa do smażenia kotletów będzie zbyt luźna.

4. Pognieć kalafior wraz z pozostałymi składnikami

Wystudzony kalafior pognieć drobno widelcem, dodaj koperek, jajko, namoczoną w mleku bułkę. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz.

5. Usmaż kotlety

Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym do zezłocenia. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Najlepiej smakują podane z ziemniakami i sałatą masłową ze śmietaną.

Zuzanna Witkowska