Jeśli marzy nam się wyjątkowe a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu śniadanie, sięgnijmy po twaróg, mąkę i jajka, i zamieńmy te trzy proste składniki w cudowne placuszki. Jest spora szansa, że zostaną w śniadaniowym menu na stałe!
Ja wiem, że nie ma nic lepszego od kanapki z żółtym serem i pomidorem, szczególnie latem, kiedy pomidory są tak słodkie i tak cudownie aromatyczne. Taka, powiedzmy, ogrodowa malinówka, jest w stanie zdeklasować dowolną zawartość lodówki. Kto by rozgrzewał patelnię w takim wypadku! Żytni chleb, masło, plaster dobrej goudy, na wierzch nasza różowa królowa, pieprz, odrobina soli i listek bazylii – raj. Przypuśćmy jednak, że akurat nie mamy ogrodowych malinówek w domu, a na śniadanie coś zjeść trzeba. Sięgnijmy więc po miejsce drugie śniadaniowych rozkoszy.
Obstawiam, że twaróg, mąka i jajka to coś, co raczej ma dużą szansę być w naszej lodówce. Jeśli tak, to już jesteśmy w domu, bo cała reszta to kwestia indywidualnej inwencji, choć mam swoją ulubioną kompozycję. Placuszki twarogowe podaję z kleksem jogurtu naturalnego, na której umieszczam łyżeczkę powideł śliwkowych, a całość polewam syropem klonowym. I posypuję odrobinką cynamonu, tylko dlatego, że lubię. Gotowe, chociaż jeśli mam w domu borówki, placuszki wjeżdżają na stół z borówkami. Po rozpoczęciu konsumpcji czekam po cichu na pierwsze: „A czy to w środku to jest czekolada?!”. Ha! Do dzieła!
Placuszki twarogowe – składniki:
- 250 g dobrego twarogu – ja wybieram nabiał ekologiczny
- 3 jajka ekologiczne lub z wolnego wybiegu – białka i żółtka osobno
- 1 łyżka ksylitolu lub erytrytolu – można użyć też cukru
- 2 szczypty soli
- 2-3 łyżki dowolnej mąki pełnoziarnistej – można też użyć białej i dodać 2 łyżeczki otrąb
- 2 kostki gorzkiej czekolady
- Można dodać ziarenka wanilii lub użyć domowego ksylitolowego cukru waniliowego
- Placuszki podaję z jogurtem naturalnym, powidłami śliwkowymi, cynamonem i borówkami (ale inne konfitury, owoce i polewy też się sprawdzą!)
Jak zrobić placuszki twarogowe:
1. Rozdrobnij twaróg
W szerokiej misce rozdrobnij widelcem twaróg, nie musi być na gładko.
2. Dodaj suche składniki
Do twarogu dodaj ksylitol (albo erytrytol lub cukier), a także mąkę pełnoziarnistą i szczyptę soli.
3. Dodaj czekoladę
Posiekaj czekoladę i dodaj do twarogu z ksylitolem, mąką i solą.
4. Wymieszaj
Wymieszaj w miarę dokładnie wszystkie składniki w misce.
5. Przygotuj jajka
Oddziel białka od żółtek – żółtka dodaj do twarogu, a białka ubij ze szczyptą soli na dość sztywną pianę.
6. Dodaj ubite białka do twarogu
Stopniowo dodawaj ubite białka do miski ze wszystkimi składnikami, delikatnie wymieszaj.
7. Rozgrzej patelnię
Rozgrzej mocno patelnię – ważne, żeby placuszki smażyć na suchej patelni, nie dodawaj więc tłuszczu.
8. Usmaż placuszki na suchej patelni
Kładź po łyżce przygotowanej masy na jeden placuszek i smaż z obu stron aż placuszki zbrązowieją. Do odwrócenia placuszków na drugą stronę użyj łopatki. Uwaga: czujnie sprawdzaj stopień usmażenia, bo w pewnym momencie placuszki zaczynają dość gwałtownie brązowieć.
8. Udekoruj według uznania
Placuszki udekoruj jogurtem naturalnym i powidłami, podaj z syropem klonowym i borówkami – albo inaczej, jeśli masz ochotę! Będą pyszne na ciepło i na zimno. Gotowe!
redakcja insi