Idealne jajko w koszulce

Mało która potrawa wzbudza taki postrach kulinarny jak tytułowe jajko w koszulce. Dla wszystkich przyzwyczajonych, że jajko gotuje się trzy minuty na miękko, względnie osiem na twardo, gotowanie jajka bez skorupki w wodzie z octem jest co najmniej podejrzane i wzbudza strach, że zapewne się nie uda.

Mało która potrawa wzbudza taki postrach kulinarny jak tytułowe jajko w koszulce. Dla wszystkich przyzwyczajonych, że jajko gotuje się trzy minuty na miękko, względnie osiem na twardo, gotowanie jajka bez skorupki w wodzie z octem jest co najmniej podejrzane i wzbudza strach, że zapewne się nie uda.

Już sama wizja takiego wydziwiania wystarczy, żeby wybrać jednak przygotowanie na śniadanie starego dobrego jajka na twardo z majonezem. Co prawda, chętnie zapłacimy krocie za eggs Benedict w brunchowej knajpce, kiedy położą nam owo jajko w koszulce na utostowanym kawałku pieczywa i poleją sosem holenderskim. Ale mało kto porwie się na zrobienie tego samego za jedną dziesiątą tej ceny w domu.

A szkoda, bo przygotowanie jajka w koszulce wcale nie jest trudne. Będzie gotowe w kilka minut i najpewniej uda się za pierwszym razem. Na czymkolwiek je następnie położymy, cudownie pokryje się aksamitnym żółtkiem – szparagi z patelni, grillowana kanapka albo sałatka, w której od razu zrobi robotę za sos. Mmmm.

Jajko poche

Składniki:

  • świeże jajko (w temperaturze pokojowej)
  • woda
  • ocet 10% (2 łyżki na litr wody)
  • szczypta soli

Jajko w koszulce – jak zrobić:

  1. Wyjmij jajko z lodówki i ogrzej do temperatury pokojowej – jajko powinno być jak najświeższe. To ważne, ponieważ z biegiem czasu białko staje się coraz bardziej płynne. Zależy nam na zwartym białku, które utworzy wokół żółtka koszulkę.

  2. W niewielkim garnku zagotuj wodę z octem i solą – na każdy litr wody użyj dwóch łyżek octu i szczypty soli.

  3. Wbij jajko do niewielkiej miseczki lub filiżanki.

  4. Zmniejsz moc palnika – woda w garnku ma jedynie delikatnie bulgotać.

  5. Bardzo powoli wlej jajko do wody i gotuj 3 minuty. Przygotuj łyżkę cedzakową, talerzyk i ręcznik papierowy.

  6. Po 3 minutach łyżką cedzakową wyjmij jajko na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym.

  7. Gotowe – jajko będzie idealne jako dodatek do warzyw, sałatki lub grzanki.

Zuzanna Witkowska

Jajko w koszulce