Przewodnik po recyklingu

Czy pudełko po pizzy nadaje się do ponownego przetworzenia? Czy kapsel od butelki jest stalowy czy aluminiowy i co z tego wynika? Do jakiego pojemnika wrzucać karton po soku? Dlaczego nie warto pić kawy w kubkach na wynos? A co robić z ich pokrywkami? Co jeszcze warto wiedzieć o recyklingu?

Czy pudełko po pizzy nadaje się do ponownego przetworzenia? Czy kapsel od butelki jest stalowy czy aluminiowy i co z tego wynika? Do jakiego pojemnika wrzucać karton po soku? Dlaczego nie warto pić kawy w kubkach na wynos? A co robić z ich pokrywkami? Co jeszcze warto wiedzieć o recyklingu?  

Ideą filozofii zero waste jest ograniczanie recyklingu. Hasło przewodnie brzmi: „redukcja, ponowne wykorzystanie, recykling”, a kolejność zaleceń nie jest przypadkowa. Zanim coś wyrzucimy, najpierw powinniśmy pomyśleć o tym, co możemy zrobić, żeby ograniczyć produkowanie odpadów, a potem zastanowić się, czy dany surowiec lub przedmiot można ponownie wykorzystać.

Badania naukowców z Uniwersytetu Bostońskiego pokazały, że używamy więcej jednorazowych produktów, gdy sądzimy, że nie trafią one na wysypisko, tylko będziemy mogli oddać je do recyklingu. Mniej interesuje nas redukcja odpadów i wielokrotne używanie. Poczucie winy związane z korzystaniem z jednorazowych produktów jest zagłuszane przez segregowanie śmieci. Recykling wydaje nam się najłatwiejszy do zrealizowania. Jednak warto wiedzieć, że wiele odpadów nie ulega recyklingowi, chociaż wydaje nam się, że tak jest.

zolw i foliowka

Co nadaje się do ponownego przetworzenia?  

+ Puszki aluminiowe: jedne z najcenniejszych przedmiotów do recyklingu. Do obiegu mogą wrócić po 60 dniach bez utraty jakości. Puszek przed wrzuceniem do pojemnika na recykling nie trzeba zgniatać.

+ Puszki stalowe: stanowią aż 90 proc. wszystkich sprzedawanych puszek. Kupujemy w nich takie produkty, jak pomidory krojone, ciecierzycę, mleczko kokosowe. Przed wyrzuceniem należy je opłukać, nie trzeba zrywać papierowych etykietek.

+ Folia aluminiowa: pamiętajmy, że może być wykorzystywana wielokrotnie! Kiedy już powstaną na niej odpryski i rozdarcia, należy ją umyć, odstawić do wyschnięcia i zwinąć w kulkę. W folię aluminiową opakowane są też niektóre masła czy czekolada.

+ Kapsle do butelek:
są zrobione albo ze stali, albo z aluminium (można to sprawdzić za pomocą magnesu). O tym trzeba pamiętać, segregując kapsle.

– Papier pakowy: pakuje się w niego na przykład mięso, wędliny, sery. Pokryty jest plastikową powłoką – nie nadaje się ani do recyklingu, ani na kompost (w przeciwieństwie do papieru brązowego).

+ Kartony: sprzedaż wysyłkowa sprawiła, że posiadamy ich coraz więcej. Na szczęście podlegają one całkowitemu recyklingowi. Nie musimy usuwać z nich taśmy klejącej czy naklejek, ale warto je złożyć przed wrzuceniem do pojemnika. Zanim to zrobimy zastanówmy się, czy karton nie przyda nam się jeszcze do czegoś (na przykład jako budka dla kota).

– Pokrywki do jednorazowych kubków: najczęściej wykonane są z plastiku kategorii 6, który nie podlega recyklingowi (można na nich zobaczyć oznaczenie PS-6 albo samo 6).

+ Koperty: ulegają recyklingowi (z wyjątkiem tych z plastikowymi okienkami, które należy usunąć).

+ Szklane butelki i słoiki: szkło można przetwarzać wiele razy bez utraty jakości.

+ Czasopisma z błyszczącymi kartkami: nadają się do recyklingu, ale zanim wyrzucimy jakiś magazyn, zastanówmy się, czy ktoś inny nie zechce go przeczytać. Można oddawać je do poczekalni dentystów, fryzjerów, lekarzy.

+ Metalowe zakrętki ze szklanych butelek: na przykład do butelek z sosem pomidorowym czy oliwy. Często zrobione są ze stali i należy je wrzucać do pojemników z metalem. Zwykle są wyściełane cienką warstwą plastiku, którą nie należy się przejmować, ponieważ metal przetapiany jest w tak wysokiej temperaturze, że plastik ulega spaleniu.

-/+ Kartony po mleku i sokach: najczęściej wykonane z tektury i plastiku (zazwyczaj polietylenu). Zasady recyklingu tych opakowań są różne w zależności od kraju.

+ Gazety: można je oddać do recyklingu lub na kompost.

– Papierowe kubki: wyściełane są plastikową powłoką, co powoduje że nie nadają się do przetworzenia.

-/+ Papierowe serwetki i ręczniki: ich włókna są zbyt krótkie, żeby je ponownie przetworzyć, ale można je kompostować.

– Papier do pieczenia: żaden papier poplamiony tłuszczem spożywczym albo po prostu jedzeniem nie nadaje się do recyklingu.

– Zdjęcia: żadne nie dają się przetworzyć.

-/+ Pudełka po pizzy: poplamiony tłuszczem spód nie ulega recyklingowi, ale na makulaturę możemy wyrzucić przykrywkę.

– Rachunki i paragony: zazwyczaj pokryte są warstwą BPA (rakotwórczym bisfenolem), dlatego nie mogą być przetworzone. Wrzucone do pojemnika z papierem, zanieczyszczą go.

– Papier z niszczarki: ma zbyt krótkie włókna, żeby został poddany recyklingowi. Można go używać jako zabezpieczenie przy pakowaniu kruchych przedmiotów.

+ Cienkie foliowe torebki
– są wykonane z plastiku kategorii 4, jest to polietylen niskiej gęstości, akceptowany przez większość zakładów recyklingowych.

– Opakowania ze styropianu:
to plastik kategorii 6, czyli polistyren, który nie podlega przetworzeniu.

+ Butelki do wody i innych napojów: to poliereftalan etylenu klasyfikowany jako plastik kategorii 1. Jest akceptowany przez większość zakładów recyklingu.

+ Butelki po kosmetykach i środkach czystości: w większości przypadków wykonane są z plastiku kategorii 2, czyli polietylenu wysokiej gęstości. Nadaje się do recyklingu.

+ Pojemniki po jogurtach i serkach: do ich produkcji używa się polipropylenu, czyli plastiku kategorii 5. Większość zakładów recyklingu je przyjmuje.

plastikowe butelki

redakcja INSI

warto przeczytać: „Zero waste. 101 sposobów na życie w zgodzie z naturą, Kathryn Kellog, wydawnictwo Septem.

zero waste 101 sposobow na zycie w zgodzie z natura w