Jest doskonałym pomocnikiem w utrzymaniu czystości w domu. Ocet ma właściwości dezynfekujące, a aromatyzowany odświeża.
Ocet jest produktem fermentacji alkoholowej spirytusu, owoców lub zbóż. Do sprzątania powszechnie używa się kwaśnych środków czyszczących, a poziom kwasowości destylowanego octu spirytusowego wynosi około 10 proc. Taki właśnie poziom ma ocet, którego najczęściej używamy podczas domowych porządków. Zaleca się go jednak rozcieńczać w różnych proporcjach z wodą.
Ocet jest nieprzyjazny dla wszelkich mikroorganizmów, ponieważ ma silne właściwości dezynfekujące, wynikające z PH równego 2,9 oraz zawartości kwasu octowego. Dzięki temu idealnie dezynfekuje. Można go używać do czyszczenia rozmaitych powierzchni wewnątrz i na zewnątrz domu. Ocet w składzie naturalnego środka pozwala pozbyć się pleśni, wyczyścić wannę czy usunąć kamień z kabiny prysznicowej.
Nie każdemu może odpowiadać zapach octu. Można go zneutralizować olejkami eterycznymi, które skutecznie się z nim rozprawią. W tej roli świetnie sprawdzą się skórki z owoców albo zioła.
JAK ZROBIĆ AROMATYZOWANY OCET?
- Przygotuj klika szklanych słoików o pojemności od pół do 1 litra – umyj je i osusz.
- Napełnij słoiki do połowy skórkami z cytrusów (cytryn, limonek, pomarańczy, grejpfrutów) lub ziołami (rozmarynem, tymiankiem, miętą, liśćmi laurowymi).
- Podgrzej taką ilość octu, żeby napełnił słoiki.
- Zalej słoiki i odstaw w ciemne chłodne miejsce na 24 godziny.
- Przefiltruj mieszankę.
- Przechowuj w ciemnym chłodnym miejscu
ŚRODEK NA BAZIE OCTU DO CZYSZCZENIA PIEKARNIKA
czyści i dezynfekuje
przygotowanie: 5 minut
przechowywanie: środek jednorazowego użytku
składniki:
- 2 łyżki soku z cytryny
- 100 ml octu spirytusowego
Ocet wymieszany z sokiem z cytryny wlej do żaroodpornego naczynia bez przykrycia i wstaw do mocno rozgrzanego piekarnika na 15- 20 minut. Wyłącz piekarnik, otwórz, poczekaj aż przestygnie i przetrzyj wnętrze środkiem za pomocą bawełnianej ściereczki.
redakcja insi