Zdrowe i domowe bounty

Co zrobić, kiedy mamy ochotę na słodki smak najlepiej w postaci batonika i nie chce on nas opuścić? Nie zadręczać się, tylko zrobić domowe bounty, które zaspokoi zachciankę, a nie zaszkodzi – ani poziomowi cukru we krwi, ani sylwetce, a za to poprawi nastrój.


Co zrobić, kiedy mamy ochotę na słodki smak najlepiej w postaci batonika i nie chce on nas opuścić? Nie zadręczać się, tylko zrobić domowe bounty, które zaspokoi zachciankę, a nie zaszkodzi – ani poziomowi cukru we krwi, ani sylwetce, a za to poprawi nastrój.  

domowe bounty 1

składniki:

  • 2 szklanki wiórków kokosowych
  • 10 ml płynnego oleju kokosowego
  • 3-4 łyżki płynnego miodu
  • szczypta soli
  • kilka kropli olejku waniliowego (opcjonalnie)
  • 50 g gorzkiej czekolady (jeśli chcecie polewę)

JAK ZROBIĆ BATONIKI BOUNTY W DOMU?

1. Wymieszaj wiórki kokosowe ze szczyptą soli.

2. Dodaj olej kokosowy, miód i olejek.

3. Całość zmiksuj blenderem na jednolitą masę.

4. Przełóż ją na kawałek spoożywczej folii aluminiowej.

5. Uformuj długi spłaszczony rulon albo dwa.

6. Włóż na godzinę do lodówki (lub dłużej).

7. Pokrój rulon na batony.

8. Możesz batoniki zanurzać w rozpuszczonej czekoladzie, odkładać na folię i ponownie włożyć do lodówki.

9. Poczekaj aż czekolada stężeje i zjedz 🙂

redakcja insi