Wiem, gorące letnie dni nie sprzyjają włączaniu piekarnika. Ale chrupiący pieczony kalafior wygrywa nawet z upałami. Jest tak pyszny, a przy tym niezobowiązujący, że wspaniale nadaje się na wieczór ze znajomymi. Nie nadyma atmosfery do rangi obiadów czwartkowych, nie krępuje zbytnią wykwintnością. Ot, imprezowy finger food. Przy tym w smaku jest spektakularny – słodki i soczysty w środku, z pyszną orzechową chrupiącą skorupką na wierzchu.
Podaję go z sałatą z winegretem i wytrawnym winem z chłodniejszych regionów (idealnie sprawdzi się tu niemiecki Riesling albo Gewürztraminer). Wyjmuję go z piekarnika, stawiam na środku stołu i zostawiam samemu sobie. Właśnie takie dania lubię najbardziej – pozwalające gospodarzom po prostu usiąść z gośćmi i cieszyć się wieczorem. Nie ma nic bardziej frustrującego dla obu stron niż bieganie między stołem a kuchnią z powtarzanym jak mantra komunikatem: „Jeszcze momencik!”. Wiem, bo na nieszczęście gości i moje przerabiałam to kilka dobrych razy. Nie polecam.
Pieczony kalafior jest znakomity zarówno na ciepło jak i po przestygnięciu, więc kłopot z głowy. Chcecie jeść teraz? Proszę bardzo. Wolicie jeszcze podebatować? Na luzie. Ja i kalafior sobie cierpliwie poczekamy aż zgłodniejecie i poprosicie o przepis (jak i ja kiedyś prosiłam).
Składniki (1 blacha)
- 1 kalafior (świeży)
Panierka:
- Pół szklanki bułki tartej – można też zastąpić panko (1 szklanka)
- 1 łyżka pełnoziarnistej mąki – można też użyć białej mąki
- 2 łyżki ziaren sezamu
- Pół łyżeczki czosnku w proszku – można użyć innej ulubionej przyprawy
- Pół łyżeczki soli
Ciasto:
- 3 łyżki pasty tahini – można też użyć masła orzechowego
- 1 łyżka mąki pełnoziarnistej
- 1 łyżka białej mąki
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka sosu sojowego dobrej jakości
- Szczypta ostrej papryki w proszku
- Pół szklanki mleka – możesz też użyć mleka roślinnego
- 1 łyżeczka octu, najlepiej ryżowego
- Pieprz – kilka obrotów młynka
Sos:
- 3 łyżki sosu sojowego dobrej jakości
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżeczka syropu klonowego – możesz też użyć syropu z agawy lub miodu
Jak zrobić chrupiącego kalafiora z piekarnika:
1. Podziel kalafiora na różyczki
Umyj kalafiora i podziel go na średniej wielkości różyczki (wielkości śliwki).
2. Przygotuj ciasto
Do miksera lub blendera wrzuć wszystkie składniki na ciasto, wymieszaj na gładko. Ciasto powinno mieć konsystencję podobną do ciasta naleśnikowego.
3. Wymieszaj składniki panierki
W szerokiej misce lub szerokim głębokim talerzu wymieszaj sypkie składniki panierki
4. Nagrzej piekarnik
Blachę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia, a piekarnik nagrzej do 220°C
5. Panieruj różyczki kalafiora
Każdą różyczkę kalafiora nadziewaj na widelec, zanurz w cieście, pozostaw parę sekund na widelcu do odcieknięcia. (Ważne, by nie rozmoczyć przygotowanej panierki, bo nie będzie się chciała potem kleić do kalafiora.) Następnie przełóż widelec z kalafiorem w cieście do talerza. Weź do drugiej ręki łyżkę i za jej pomocą obsyp różyczkę panierką.
6. Układaj różyczki na blasze
Każdą różyczkę zdejmuj z widelca bezpośrednio na blachę wyłożoną papierem. Zachowaj 2 cm odstępu między różyczkami, żeby miały szansę zachować chrupkość.
7. Upiecz panierowany kalafior
Włóż blachę do piekarnika i piecz około 40 minut (do zezłocenia się panierki). Po tym czasie wyjmij i lekko przestudź, przełóż różyczki jedną warstwą na półmiski.
8. Przygotuj sos
W miseczce wymieszaj składniki sosu i podawaj razem z kalafiorem. Idealnym dodatkiem do tak przygotowanego kalafiora będzie prosta sałata z winegretem. Kalafior smakuje wyśmienicie na ciepło i na zimno.
redakcja insi