Rozwód z cukrem

Kwarantanna oznacza bliskość lodówki, a słodki smak szybko poprawia nam nastrój. Efektem nadmiaru cukru mogą być niechciane kilogramy, a także spadek odporności. Przyszedł czas na cukrowy detoks.

Kwarantanna oznacza bliskość lodówki, a słodki smak szybko poprawia nam nastrój. Efektem nadmiaru cukru mogą być niechciane kilogramy, a także spadek odporności. Przyszedł czas na cukrowy detoks.

Jak cukier oddziałuje na organizm i jak przeprowadzić cukrowy detoks? Dla zdrowia oraz odporności istotne są: poziom cukru we krwi oraz poziom insuliny – hormonu obniżającego ilość cukru we krwi. Cukier jest pożywką dla złych bakterii w jelitach. Pułapka związana z  cukrem polega na tym, że im więcej go jemy, tym głośniej złe bakterie się go domagają , wysyłając swoje żądania do mózgu. Wtedy właśnie, przechodząc obok cukierni, kupujemy kawałek sernika lub na śniadanie zjadamy croissanta z czekoladą. Cukier ze słodkości przedostaje się z jelita cienkiego wprost do krwi, a w odpowiedzi trzustka produkuje duże dawki insuliny. A gdy poziom insuliny się podnosi zbyt wysoko, układ odpornościowy zostaje zmuszony do nadmiernego wysiłku, co osłabia florę jelitową i może doprowadzić do przewlekłego stanu zapalnego organizmu. To osłabia naszą odporność, czego , zwłaszcza podczas pandemii koronawirusa, nie można bagatelizować.

Badania dowodzą, że cukier jest śmiertelnym zagrożeniem. Światowa Organizacja Zdrowia rekomenduje dzienne spożycie najwyżej 25 gramów cukru dla kobiet i 35 gramów dla mężczyzn. Sporadyczne zjedzenie kawałka domowego ciasta czy dobrej jakości czekolady nie jest czymś szkodliwym dla organizmu, ale nadmierne spożywanie słodyczy przyczynia się do osłabienia flory jelitowej i prowadzi do wielu kłopotów zdrowotnych. Cukier dlatego jest produktem, którego nie mamy jeść w większych ilościach, nie można też jeść go codziennie. Udowodniono, że cukier ma działanie uzależniające, podobnie jak alkohol lub kokaina.

Około miesiąca potrzeba, żeby odzwyczaić się od cukru. Oznacza to, że na cztery tygodnie trzeba cukier odstawić całkowicie. Trzeba się liczyć z tym, że przez kilka dni ochota na cukier się nasili, ale potem zacznie się zmniejszać. Po detoksie słodkości wydają się przesłodzone, a przez to niesmaczne. Kryzysowe chwile, kiedy wzrasta na nie apetyt, można przezwyciężyć na przykład filiżanką zielonej herbaty, która stabilizuje poziom cukru we krwi. Również zielone smoothie lub grejpfrut powinny pomóc, bo zielone warzywa i cytrusy hamują ochotę na słodki smak. W chwilach słabości można też umyć zęby lub wyjść na spacer – i takie sposoby pomagają zapomnieć o czekoladce. Podczas rezygnowania z białego cukru wiele osób zaczyna dogadzać sobie innymi źródłami słodkiego smaku, na przykład świeżymi bądź suszonymi owocami. Owszem, daktyle, suszone figi czy morele zawierają antyoksydanty i błonnik spowalniające rozkładanie i wchłanianie cukru, ale podsycają łaknienie na słodkie produkty. Lepiej nie przesadzać z ich ilością. Do zdrowych deserów dobrze jest używać przypraw o działaniu przeciwzapalnym, które obniżają poziom cukru we krwi – kardamonu, kakao, cynamonu. A dodawanie do potraw olejów roślinnych sprawia, że poziom cukru we krwi nie podnosi się tak bardzo.

Jednak nie każdy cukier jest zły. Na dobre jelitowe bakterie najkorzystniej wpływają cukry nieprzyswajalne, czyli inaczej błonnik pokarmowy. To roślinne wielocukry oporne na działanie enzymów trawiennych, które są źródłem energii dla komórek jelitowych (enerocytów). A  im lepiej odżywione enetrocyty, tym jelita sprawniej trawią, wchłaniają i są mniej przepuszczalne dla substancji czy mikroorganizmów, które mogą stanowić zagrożenie dla naszego zdrowia.

Najlepszym źródłem błonnika rozpuszczalnego w wodzie są: cytrusy, jabłka, nasiona roślin strączkowych (fasoli, soi, soczewicy, grochu) oraz zielone warzywa liściaste, jak szpinak, jarmuż, rukola, różne rodzaje sałat.

PRZEPISY NA AJURWEDYJSKIE SOKI DETOKSYKUJĄCE,
KTÓRE HAMUJĄ APETYT NA CUKIER

dose juice atUjuLuFEcc unsplash 1

Soki zawierają 90 proc. warzyw i 10 proc. owoców. Mała ilość owoców poprawia smak, ale nie wywołuje skoku poziomu cukru we krwi – który może się pojawić, jeśli wyciśniemy sok z owocu a nie zjemy błonnika.

Sok na zmęczenie i brak motywacji
przepis na 1 porcję

składniki:

  • 1 ogórek
  • 1 jabłko bez pestek
  • 1 garść świeżego szpinaku
  • 1/5 główki czerwonej kapusty
  • 1 marchewka
  • 1 burak
  • sok z 1 cytryny
  • 2,5 cm obranego świeżego imbiru
  • pół łyżeczki spiruliny w proszku (opcjonalnie)

Poszatkuj warzywa, wyciśnij sok z cytryny – wrzuć wszystko do sokowirówki. Jeśli chcesz, dodaj spirulinę. Wypij od razu

Sok na rozdrażnienie
przepis na 1 porcję

składniki:

  • 1 ogórek
  • 1 seler naciowy
  • 1 jabłko bez pestek
  • pół główki czerwonej kapusty
  • 2-3 liście jarmużu
  • garść liści kolendry
  • pół cytryny ze skórką
  • pół łyżeczki spiruliny w proszku (opcjonalnie)

Poszatkuj warzywa, wrzuć do sokowirówki. Jeśli chcesz, dodaj spirulinę. Wypij od razu.

Strąki kardamonu zamiast czekoladki
Są potężną bronią przeciwko łaknieniu cukru. Jeśli ochotą na słodki smak wydaje się nie do opanowania, weź jeden strąk kardamonu do ust, ssij go tam długo jak zachcianka minie i wypluj. Kardamon uruchamia wydzielanie dopaminy, która sprawia że odczuwamy przyjemność – właśnie taką, jak pod zjedzeniu kawałka ulubionego sernika czy czekolady. Łaknienie cukru jest najbardziej dokuczliwe między godzinami 14 a 18 – w tym czasie ciało jest najsłabsze i jesteśmy najbardziej podatni na uzależniające bodźce. Jeśli jesteśmy bardziej podatni na popołudniowe słodkie zachcianki, można już od godziny 14 zacząć ssać strąki kardamonu. Po godzinie apetyt na słodycze powinien minąć. 

Warto przeczytać:
„Ajurwedyjski detoks. Naukowo potwierdzony 4-stopniowy program na stany zapalne, zdrowie jelit, ciała i umysłu”, dr Kulreet Chaudharry”, wydawnictwo Vital;
„Food Pharmacy”, Lina Nertby, Mia Clase, wydawnictwo Otwarte.

redakcja insi