cukinia po sycylijsku

Cukinia na zimno po sycylijsku

Od dłuższego czasu mam w cukiniowym repertuarze rewelacyjną cukinię przygotowaną po sycylijsku: z miętą, cukrem i octem winnym. Wiem, brzmi dziwnie. Nie szkodzi. Uwierzcie Sycylijczykom – oni nie jedzą byle czego.

Zaryzykuję stwierdzenie, że cukinia to warzywo, które mam w lodówce zawsze. Pewnie dlatego, że kulinarnie potrafi niemal wszystko. Jest kompletnie niewymagająca i delikatna, pasuje więc do każdego dania. Zupełnie bezboleśnie można za jej pomocą odhaczyć tak zwaną porcję warzyw – dorzucasz cukinię to tego, co akurat gotujesz, i cześć. Najłatwiej pokroić ją w talarki, przesmażyć krótko na patelni i dorzucić do makaronu albo kaszotto. Trochę bardziej pracochłonne będzie wydrążenie środka, nadzianie jej czym tylko dusza zapragnie (lub czym lodówka dysponuje) i zapieczenie. Kto ma spiralizer, pewnie od czasu do czasu robi z niej makaron i miesza z gorącym sosem.

Od dłuższego czasu mam dodatkowo w cukiniowym repertuarze rewelacyjną cukinię przygotowaną po sycylijsku: z miętą, cukrem i octem winnym. Wiem, brzmi dziwnie. Nie szkodzi. Uwierzcie Sycylijczykom – oni nie jedzą byle czego. W gorące letnie dni podają ją na zimno jako przystawkę przed makaronem. Albo jako pełne danie na długą, leniwą kolację składającą się z serów, świeżego pieczywa, oliwek, wina i półmiska tak właśnie przygotowanej cukinii. Przygotujcie więc patelnię, półmisek, oliwę, ocet winny, cukier, czosnek, sól i pieprz. W końcu kto nie ryzykuje, nie pije szampana.

cukinia po sycylijsku

Składniki (2 porcje):

  • 2 średniej wielkości cukinie
  • 5 łyżek oliwy
  • 5 łyżek octu winnego
  • Łyżeczka cukru (można zastąpić ksylitolem)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 5-7 listków świeżej mięty
  • Sól, pieprz – ja używam ręcznie zbieranej morskiej soli z Sycylii
  • Do podania: świeże pieczywo, sery, oliwki, hummus, schłodzone białe wino…

Jak zrobić cukinię po sycylijsku:

1. Pokrój cukinię

Cukinie umyj, odetnij końce. Nie obieraj. Pokrój w talarki o grubości około pół centymetra.

2. Usmaż cukinię

Rozgrzej dość mocno oliwę na patelni, ale uważaj, żeby nie zaczęła dymić. Wrzuć cukinię i smaż do zezłocenia. Dopraw solą i pieprzem, przełóż na talerz. Zachowaj oliwę ze smażenia – będzie potrzebna do przygotowania zalewy.

3. Przygotuj zalewę

W małym garnuszku podgrzej ocet i rozpuść w nim cukier. Dodaj oliwę pozostałą ze smażenia. Wymieszaj, odstaw do przestudzenia. Listki mięty posiekaj dość drobno, czosnek przeciśnij przez praskę. Oba składniki dodaj do octu z cukrem i oliwą. Wymieszaj.

4. Połącz cukinię z zalewą

Przygotuj półmisek i umieść na nim warstwowo cukinię polaną zalewą.

5. Odstaw na kilka godzin

Tak przygotowaną cukinię należy odstawić na co najmniej kilka godzin (w temperaturze pokojowej), żeby danie nabrało smaku i aromatu – to ważny etap, nie pomijaj go. Po tym czasie podawaj na stół jako przystawkę bądź jako pełne danie z chlebem, serami i oliwkami.

Zuzanna Witkowska

cukinia z mieta i octem