domowe lody truskawkowe

Domowe wegańskie lody truskawkowe

Domowe lody truskawkowe zrobimy w kilka minut. Zamiast śmietanki dodamy mleko kokosowe i banana. I żadnego cukru, skoro możemy użyć zamiennika. Jest lato – podobno każda kaloria się liczy.

Hmmm, z czym mi się kojarzą lody truskawkowe… Z czasami bez kredytów hipotecznych, z bieganiem po podwórku i włażeniem na trzepak mimo zakazu. I z uciekaniem przed wiecznie ścigającą nas sąsiadką, która próbowała nawet trochę szczuć nas psem, ale że pies nas strasznie lubił, to było z tego sporo łaszenia się i głaskania, przy wrzaskach: „Brutus! Brutus!!! Co ty robisz?!”. Fajnie byłoby mieć wehikuł czasu i jeszcze raz pokazać język sąsiadce i zedrzeć sobie kolana na betonie w wyścigu do zaklepywanki. No ale nie ma co się mazać, jesteśmy w końcu dorośli. I mamy blender.

A skoro mamy blender, to możemy zrobić domowe lody truskawkowe. Ha! Wrzucimy co trzeba, a po naciśnięciu guzika w kilka minut przeniesiemy się w tamte czasy. Choć może nie tak jeden do jeden, bo teraz bywamy hipsterami (no, kto zaprzeczy?), więc zamiast śmietanki dodamy mleko kokosowe i banana. I żadnego cukru, skoro możemy użyć zamiennika. Jest lato – podobno każda kaloria się liczy.

domowe lody truskawkowe

Lody wyjdą nam więc wegańskie, aksamitne, gotowe do jedzenia w kilka minut (pod warunkiem, że zamroziliśmy wcześniej owoce). Jedna uwaga: blender musi być mocny, taki, który bez trudu poradzi sobie z mrożonymi owocami. Cudownie będą smakowały same, z ulubionymi dodatkami albo położone obok kawałeczka placka rabarbarowego. Czujecie to?

Domowe wegańskie lody truskawkowe – składniki:

  • 2 dojrzałe banany (najlepsze będą takie z czarnymi plamkami)
  • 400 g truskawek
  • 250 ml gęstego mleka kokosowego
  • 2 łyżki erytrytolu lub ksylitolu
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego lub ziarenka z laski wanilii
  • ulubione dodatki do dekoracji – listek melisy, chipsy kokosowe, pokruszona ciemna czekolada, świeże truskawki…
domowe lody truskawkowe

Jak zrobić domowe wegańskie lody truskawkowe:

1. Zamroź truskawki i banana

Na dzień przed przygotowaniem lodów zamroź owoce: truskawki umyj, oddziel szypułki, osusz na ręczniku papierowym. Banana obierz i pokrój na 1-2 cm kawałki. Owoce włóż do pudełeczka i włóż do zamrażarki.

2. Zblenduj owoce

Truskawki i banana umieść w blenderze. Rozdrobnij na malutkie kawałeczki.

3. Dodaj pozostałe składniki

Do pokruszonych owoców w blenderze dodaj mleko kokosowe, erytrytol lub ksylitol i wanilię. Blenduj przez ok. 5 minut na gadko. Voila! Lody są od razu gotowe do jedzenia. Przełóż do pucharków i udekoruj. Albo podaj na talerzyku z ulubionym ciastem. Lub, jeśli masz ochotę, pałaszuj prosto z kielicha blendera.

lody truskawkowe w rozku

redakcja insi

Leave a Reply