Dukkah

Dukkah – przyprawa idealna

Egipska mieszanka przypraw zwana dukkah jest jak remedium dla każdego dania. Hummusowi doda aromatu i przyjemnej tekstury, zupie-krem charakteru, a podana w miseczce obok oliwy, będzie genialną przekąską na spodziewane i niespodziewane przyjęcie gości.

Egipska mieszanka przypraw zwana dukkah (wymawia się dukka) jest jak remedium dla każdego dania. Hummusowi doda aromatu i przyjemnej tekstury, zupie-krem charakteru, a podana w miseczce obok oliwy, będzie genialną przekąską na spodziewane i niespodziewane przyjęcie gości.

Podstawą dukkah są orzechy, kumin (inaczej kmin rzymski) i ziarna kolendry. Do całości dorzuca się sezam, pieprz, suszoną miętę, chili, sól… Wariacji jest wiele i ogranicza nas w zasadzie wyobraźnia. No, może też trochę zdrowy rozsądek. Wszystko ląduje po kolei w moździerzu, gdzie jest ukręcane do sypkiej, ale jednak niezbyt drobnej konsystencji. I już można – jak robią to Egipcjanie – maczać świeże pieczywo kolejno w oliwie i tej cudownej, aromatycznej mieszance. Tyle! Cudowna przekąska gotowa.

Przygotowanie dukkah jest banalnie proste, ale warto pamiętać o kilku szczegółach. Orzechy i ziarna trzeba podprażyć. Nieprażone są nieco mdłe, a na dodatek użyte w mieszance bez obróbki razem ze skórką mogą być gorzkawe. Dla ułatwienia można zaopatrzyć się w orzechy już uprażone i pozbawione zewnętrznej błonki, wtedy pracy będzie mniej. Jeśli nie mamy moździerza, możemy dukkah przygotować nawet w młynku lub blenderze, ale w każdym wypadku chodzi o to, żeby uzyskać konsystencję raczej grubo mieloną. I w końcu, dukkah trzeba przechowywać w szczelnym pojemniczku, żeby zachować aromat.

Przyprawa dukkah

Dukkah sprawdzi się nie tylko z oliwą i pieczywem. Tak naprawdę można nią wzbogacić (a nawet uratować) dowolne danie. Można na przykład posypać nią pieczone warzywa albo kaszotto. Najlepiej jednak sprawdzi się w daniach z zasady monotonnych w smaku, jak kalafiorowa lub szparagowa zupa-krem, hummus czy baba ganoush. Możliwości są nieskończone, tak jak i nieskończona jest ilość wariantów samej mieszanki dukkah. To dopiero pole do eksperymentowania!

Składniki:

  • 1 szklanka prażonych dowolnych orzechów (laskowych, pistacjowych, włoskich, migdałów…)
  • 3 łyżki białego sezamu
  • 3 łyżki kolendry (ziarna)
  • 1 łyżka kminu rzymskiego (ziarna)
  • 1 łyżeczka kolorowego pieprzu (ziarna)
  • 1 łyżeczka soli dobrej jakości – na przykład ręcznie zbieranej morskiej soli sycylijskiej
  • Opcjonalnie – łyżeczka ziaren kopru włoskiego, łyżeczka słodkiej papryki w proszku, pół łyżeczki chilli w płatkach lub w proszku, łyżeczka suszonej mięty, odrobina kardamonu…

Jak zrobić dukkah:

1. Upraż i posiekaj orzechy

Orzechy wyłóż na blachę do pieczenia i włóż do piekarnika nagrzanego na 200 °C na około 5 minut. Możesz je też uprażyć na suchej patelni, jeśli nie planujesz przygotowywać większej ilości mieszanki. Po uprażeniu dość grubo posiekaj.

2. Upraż nasiona

Jeśli używasz nasion sezamu lub słonecznika, podpraż je chwilę na suchej patelni (do zezłocenia).

3. Rozdrobnij składniki

Umieść wszystkie składniki w moździerzu, młynku lub blenderze i dość grubo rozdrobnij. Mieszanka musi być sypka i kawałki powinny być drobne, ale nie przetarte na pył. Gotową mieszankę umieść w szczelnym pojemniczku.

przyprawy na targu

redakcja INSI