Pieczone warzywa

Niskokaloryczna kolacja: blacha warzyw

Pieczone warzywa ratują mój wieczór, kiedy bilans kaloryczny świeci się już na czerwono, a ja nadal krążę między tarasem i lodówką, bijąc się z myślami i prowadząc wewnętrzne negocjacje.

Pieczone warzywa ratują mój wieczór, kiedy bilans kaloryczny świeci się już na czerwono, a ja nadal krążę między tarasem i lodówką, bijąc się z myślami i prowadząc wewnętrzne negocjacje.

Musicie uwierzyć na słowo – warzywa z piekarnika na ciepło lub zimno, podane z hummusem to jedno z najlepszych letnich dań, jakie można sobie wyobrazić. Słodkie i aromatyczne, rozpływające się w ustach, w niczym nie przypominają jałowej smutnej jarzynki, którą każdy z nas pamięta z takiej czy innej stołówki. Boskie, po prostu. A na dodatek, do sprawy warzyw z piekarnika można podejść dość spontanicznie, bo nie ma większego znaczenia, czy zrobimy je z pieczarkami, czy bez, i czy użyjemy jednej papryki czy dwóch. Ogranicza nas aktualny stan lodówki, chociaż przyznam, że mam swój ulubiony warzywny miks.

warzywa na targu

Podstawą będą bakłażany, cukinia, pomidor i papryka. Bakłażana należy… podrapać obieraczką do warzyw julienne, która wygodnie natnie być może nieco twardą skórkę. Kto nie ma obieraczki, ten będzie miał bakłażana niepodrapanego. Pomidory najlepiej sprawdzą się i czerwone, i żółte, a papryka najlepiej czerwona, bo najsłodsza.

Wspaniałym składnikiem jest dorzucona do całości ciecierzyca w przyprawach. Co prawda jest lipiec, ale jeśli jakimś cudem pęta się komuś po lodówce pęczek zielonych szparagów, koniecznie je trzeba tutaj dodać. Można też uwzględnić inne dowolne pętające się warzywo, choć nie próbowałam w tym wypadku korzeniowych, bo wydawały mi się jednak ze zbyt innej beczki. Fenkuła, natomiast, i owszem. Natomiast garść pieczarek czy boczniaków dobrze zrobi całości na podkęcenie umami. Z kalafiorem, brokułem i jarmużem można też zaszaleć, chociaż tu zasada umiaru będzie wskazana. Za to pomidorom żaden umiar nie jest potrzebny. Jeśli ktoś ma fantazję użyć czterech, zapewne to dobra decyzja – najlepiej zdać się na instynkt.

pomidory w koszu 1

Składniki (na 4-6 porcji):

  • 1 bakłażan
  • 1 cukinia
  • 1-2 czerwone papryki
  • 3-4 pomidory – każde będą pyszne, ale żółte dodadzą pięknego koloru
  • Puszka ciecierzycy
  • Oliwa – najlepsza będzie w sprayu
  • Sól dobrej jakości – ja używam soli morskiej z Sycylii
  • Przyprawy: czosnek, sól, słodka i ostra papryka w proszku, natka pietruszki, pieprz…
  • Opcjonalnie: pieczarki, boczniaki, szparagi, jarmuż, fenkuł lub inne sezonowe warzywa
  • Do podania: hummus, zaatar, tostowane lub grillowane pieczywo
baklazany

Jak zrobić pieczone warzywa:

1. Pokrój i przypraw bakłażana

Natnij skórkę bakłażana obieraczką do warzyw julienne, pokrój go w plastry o grubości około 1 cm, a następnie każdy na 4 lub 6 mniejszych części. Spryskaj oliwą, posól, możesz przyprawić papryką w proszku.

2. Pokrój i przypraw cukinię

Cukinię pokrój w półksiężyce o grubości około 1 cm, przełóż do miski, spryskaj oliwą, przypraw ząbkiem czosnku przeciśniętym przez praskę, posól. Wymieszaj.

3. Pokrój pomidory

Każdego pomidora umyj i pokrój w ósemki (skórę zdejmiesz po upieczeniu).

4. Pokrój paprykę

Paprykę umyj, wytnij gniazda nasienne i pokrój na cząstki wielkością przypominające ósemki pomidorów.

5. Przypraw ciecierzycę

Otwórz puszkę ciecierzycy, odsącz z zalewy, osusz ciecierzycę na papierowym ręczniku. Zalewę zachowaj, może się przydać np. do wegańskich placków z cukinii. Ciecierzycę przełóż do miski i przypraw odrobiną oliwy oraz ostrą i słodką papryką. Możesz też dodać inne ulubione przyprawy.

6. Pokrój i przypraw pieczarki lub boczniaki

Oczyść pieczarki lub boczniaki, pokrój w dość duże kawałki, przełóż do miski i przypraw mieszanką odrobiny oleju rzepakowego, garści siekanej pietruszki i sporej ilości pieprzu.

7. Pokrój pozostałe warzywa

W zależności od fantazji, dodaj inne warzywa, na które masz ochotę. Każde umyj, pokrój, a jeśli chcesz, również przypraw.

8. Nagrzej piekarnik i przygotuj blachę

Piekarnik nagrzej do 200 °C (dół i góra; ważne – nie używaj termoobiegu, bo warzywa wyschną). Na głęboką blachę wyłóż równomiernie po kolei wszystkie warzywa. Paprykę i pomidory możesz postarać się ułożyć skórką do góry (będziesz ją potem ściągać, a po przypieczeniu będzie łatwiej to zrobić).

9. Upiecz warzywa

Piecz warzywa przez około 40 minut lub dłużej. Możesz przykryć całość pod koniec pieczenia folią, żeby zachować soczystość. Grunt to przypiec je na lekko złoto lub nawet brązowo. Wyjmij i przestudź nieco.

10. Ściągnij skórkę z papryki i pomidorów

Po przestygnięciu warzyw ściągnij skórkę z papryki i z pomidorów.

11. Podaj z hummusem

Pieczone warzywa możesz podawać od razu na ciepło lub w temperaturze pokojowej. Najlepiej smakują z hummusem posypanym przyprawą zaatar i z tostowanym chlebem żytnim. Świetnie smakują na drugi i kolejny dzień, przez 3 dni z powodzeniem możesz przechowywać je w lodówce.

redakcja insi

pieczone warzywa

Leave a Reply