soczewica w sosie

Soczewica w sosie fistaszkowym

Lato dobiega końca. Znajdźmy jakieś przyjemne miejsce na uboczu i urządźmy ognisko. Upieczmy w żarze ziemniaki i zjedzmy je wraz z aromatyczną soczewicą w sosie pomidorowo-fistaszkowym, którą ze sobą przyniesiemy.

Niby jeszcze sierpień, a zaczęłam już zakładać apaszkę na wieczorny spacer. Na tarasie mam na podorędziu koc i ulubioną bluzę. Urok czterech pór roku jest taki, że zawsze coś przemija i zawsze na coś się czeka. Zawsze coś trzeba łapać – ostatnie promienie słońca w lecie, ostatni śnieg w górach, ostatni piękny jesienny weekend. Zupełnie jakby tutejsza pogoda trochę ustawiała nam priorytety i przypominała o tym, co warto i co trzeba, o czym nie zapomnieć, z czym zdążyć. Ponoć w Kalifornii, gdzie niebo zawsze jest błękitne, słońce zawsze dopisuje i każdy dzień wygląda podobnie do poprzedniego, można nie zauważyć, że minęła dekada.

Zanim jednak będzie szansa, żeby sprawdzić to na własnej skórze, weźmy pod pachę znajomych, znajdźmy jakieś przyjemne miejsce na uboczu i urządźmy ognisko nad Wisłą, Wartą czy może nad Odrą. Potraktujmy to jako pretekst do upieczenia w żarze pachnących końcówką lata ziemniaków i zjedzmy je wraz z soczewicą w sosie pomidorowo-fistaszkowym. Soczewicę przygotujemy w domu nieco wcześniej i weźmiemy ze sobą. A jeśli z ogniskiem nam nie po drodze, upieczmy ziemniaki w piekarniku. Albo, o właśnie, zaszalejmy na całego i pokuśmy się o pieczoną brukselkę. Końcówkę lata żegnajmy spektakularnie.

soczewica w sosie

Składniki (4 porcje):

  • 200 g soczewicy – najlepsza będzie brązowa lub zielona (czerwona zbyt łatwo się rozpada)
  • 2 kartoniki (po 500 g) pomidorów krojonych w soku
  • 4 łyżki masła orzechowego lub pasty tahini
  • 4 ząbki czosnku
  • Spora garść natki pietruszki – nie żałuj, doskonale podbija smak soczewicy
  • Sól, pieprz
  • Kilka łyżek mleka kokosowego
  • Sos sojowy
  • Opcjonalnie: płatki drożdżowe do smaku
  • Do podania: ziemniaki z ogniska lub brukselka z piekarnika
ziarna soczewicy

Jak zrobić soczewicę w sosie pomidorowo-fistaszkowym:

1. Ugotuj soczewicę

Soczewicę dokładnie opłucz i ugotuj do miękkości (ale nie dopuść do rozgotowania). Posól pod koniec gotowania. Odsącz.

2. Przygotuj sos

Krojone pomidory przełóż do garnka, dodaj masło orzechowe. Czosnek przeciśnij przez praskę, dodaj do pomidorów. Dopraw solą, pieprzem, mlekiem kokosowym, sosem sojowym. Zagotuj, wymieszaj. Możesz zblendować, jeśli chcesz. Na końcu dodaj połowę posiekanej natki pietruszki.

3. Dodaj soczewicę

Do przygotowanego sosu dodaj ugotowaną soczewicę, wymieszaj. Dopraw do smaku. Gotowe! Tak przygotowana soczewica będzie pyszna z ziemniakami z ogniska lub pieczoną brukselką.

Zuzanna Witkowska