pieczona brukselka

Moje 3 wege przepisy fit

W pysznym daniu fit chodzi o to, żeby dodawało witaminowego wigoru, a nie kalorii i centymetrów w pasie. Ale co ważniejsze, żeby dawało poczucie najedzenia i trochę oszukiwało zmysły poszukujące szybkich endorfin.

Fraza „dania fit” przyprawia mnie o dreszcze. Po pierwsze, od razu przypomina powód pojawienia się tego tematu na tapecie. Po drugie, jakoś ciężko trafić na coś naprawdę smacznego, co rzeczywiście w tę kategorię by się wpisywało. A że z przyjemności ciężko rezygnować, wyobrażam sobie, że w pysznym daniu fit chodzi o to, żeby dodawało witaminowego wigoru, a nie zbędnych kalorii i centymetrów w pasie. Ale co ważniejsze, żeby dawało poczucie najedzenia i trochę oszukiwało zmysły poszukujące szybkich endorfin. Oto dzisiejsi kandydaci.

#1 Brukselka pieczona

Składniki:

  • 500 g brukselki – można użyć brukselki świeżej, warto wtedy oprócz umycia i oczyszczenia przekroić każdą na pół, ale można też z powodzeniem wykorzystać brukselkę mrożoną
  • Łyżeczka tartego parmezanu
  • Oliwa w sprayu
  • Sól – ja używam morskiej soli sycylijskiej
  • Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, czosnek, pietruszka…

Jak zrobić pieczoną brukselkę

Nagrzej piekarnik do 200 °C. Brukselkę umieść w brytfannie lub formie do pieczenia, spryskaj oliwą, posól, dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj. Na wierzch zetrzyj parmezan. Włóż do piekarnika (nie przykrywaj) i piecz około 20-30 minut. Voila! Dla przełamania smaku, lubię przegryzać pieczoną brukselkę świeżymi pomidorkami koktajlowymi.

Pieczona brukselka

#2 Sałatka z jajkiem w koszulce

Składniki:

  • Rukola lub roszponka
  • Jajko w koszulce – tutaj znajdziesz przepis na idealne jajko w koszulce
  • Łyżeczka ziaren dyni lub słonecznika
  • Duża garść pomidorków koktajlowych
  • Inne ulubione warzywa – rzodkiewka, ogórek, szczypiorek…
  • Łyżka soku z cytryny
  • Sól, pieprz

Jak zrobić sałatkę z jajkiem poche

Umyj roszponkę, osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do miski, skrop sokiem cytryny, popieprz i posól. Wymieszaj. Przełóż na talerz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i umieść na roszponce. Dodaj pozostałe warzywa pokrojne w plasterki, słupki lub ćwiartki warzywa. Posyp łyżką ziaren dyni lub słonecznika. Na wierzchu umieść jajko. Gotowe! Ważne, żeby żółtko w jajku poche pozostało płynne, bo to ono właśnie, łącząc się z sokiem z cytryny, będzie sosem w naszej sałatce.

Salatka z jajkiem w koszulce

#3 Surowy kalafior w paprykowym sosie

Składniki:

  • Główka kalafiora – jak najświeższa, bo kalafior podamy surowy
  • 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu – bez paniki, przecież tym kalafiorem podzielimy się z innymi przy stole! A jeśli chcemy zjeść go sami, użyjmy więcej jogurtu, a majonezu najwyżej odrobinę. Jedną łyżeczkę, powiedzmy. Albo pomińmy i dodajmy sam jogurt.
  • Sól
  • Papryka słodka w proszku
  • Ząbek czosnku
  • Opcjonalnie – natka pietruszki, pieprz, papryka wędzona lub inne ulubione przyprawy

Jak zrobić surowy kalafior w paprykowym sosie

Główkę kalafiora umyj dokładnie, osusz i podziel na dość małe różyczki (takie na jeden kęs). W szklance wymieszaj jogurt z odrobiną majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotowy sos wymieszaj z kalafiorem. Podaj na stół w szklanej misie, najlepiej z pieczywem lub innymi warzywnymi przekąskami. Całkiem dobrze sprawdzi się kopczyk chwaścików roszponki jako dodatek na talerzu.

Kalafior

Zuzanna Witkowska

Podobało się? Zapisz się do newslettera

Raz na jakiś czas przypomnimy Ci o nowych tekstach w naszym serwisie.

NEWSLETTER

Zapraszamy do naszego newslettera.
Od czasu do czasu wyślemy Ci linki do nowych tekstów w portalu.