Kiedy kilka dni temu przeglądałam moje święte kulinarne szpargały, wpadła mi w ręce wyrwana z zeszytu kartka z przepisem na kotlety z kalafiora. Momentalnie znalazłam się ponownie w niewielkim mieszkaniu w bloku, gdzieś na Śląsku, wiele lat temu. Poczułam znany mi zapach koperku, chrupkość panierki i słodki smak kalafiora. I kompletny kulinarny odlot. Odwiedzałam wtedy kolegę, z którym redagowaliśmy wydawany własnym sumptem artzin, gdzie tam, a kotlety z kalafiora podała nam na obiad jego mama. Artzin przetrwał dokładnie cztery miesiące i dwa numery, ale przepis na kotlety, spisany z głowy na moją prośbę, ma się świetnie. Powiedziałabym nawet, że, w świetle trendów wegetariańskich, z roku na rok ma się w mojej kuchni coraz lepiej.
Ale pamiętam szczere zdziwienie mamy kolegi, kiedy zachwycałam się, pałaszując te jej obłędne kalafiorowe kotlety podane z ziemniakami z wody i sałatą ze śmietaną. Były aromatyczne, chrupkie na zewnątrz, mięciutkie w środku, pełne kopru, z prawdziwą bułką namoczoną w mleku. „No co ty, to takie proste danie jest, zupełnie nic szczególnego, no zwykłe kotlety z kalafiora!” A ja tylko kiwałam głową i brałam dokładkę. I kazałam sobie dać ten przepis. „No więc dobra – wzruszyła ramionami. – Chcesz, to masz te kotlety!”.
Składniki:
- 1 kalafior
- 1 jajko
- Pęczek koperku
- 1 bułka (najlepiej lekko czerstwa)
- Pół szklanki mleka
- Sól, pieprz
- Bułka tarta
- Olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić wegetariańskie kotlety z kalafiora
1. Ugotuj kalafior
Główkę kalafiora umyj, podziel na różyczki. Ugotuj w niewielkiej ilości osolonej wody do miękkości (możesz też ugotować kalafiora w mleku). Odcedź, wystudź.
2. Posiekaj koperek
Pęczek koperku umyj, osusz i drobno posiekaj.
3. Namocz bułkę w mleku
Bułkę porwij na kawałki i namocz w mleku tak. Użyj tylko tyle mleka, żeby bułka je wchłonęła, nie więcej, inaczej masa do smażenia kotletów będzie zbyt luźna.
4. Pognieć kalafior wraz z pozostałymi składnikami
Wystudzony kalafior pognieć drobno widelcem, dodaj koperek, jajko, namoczoną w mleku bułkę. Wymieszaj, dodaj sól i pieprz.
5. Usmaż kotlety
Z powstałej masy formuj kotlety, obtaczaj je w bułce tartej i smaż z obu stron na rozgrzanym oleju rzepakowym do zezłocenia. Odkładaj na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Najlepiej smakują podane z ziemniakami i sałatą masłową ze śmietaną.
redakcja insi