Domowe lody truskawkowe zrobimy w kilka minut. Zamiast śmietanki dodamy mleko kokosowe i banana. I żadnego cukru, skoro możemy użyć zamiennika. Jest lato – podobno każda kaloria się liczy.
…czyli sztuka stawiania gościa na wycieraczce. Jakoś tak się zawsze układa – nie wiem, może to jakieś fatum – że wyprawa do gwiazdkowej restauracji jest dla mnie gwarantem mniej lub bardziej dramatycznych rozczarowań.
Lato - pora roku idealna, żeby cieszyć się smakiem świeżych warzyw i owoców - najzdrowszych pokarmów. Niestety, często są spryskiwane chemicznymi środkami. Podajemy przepis na naturalny płyn usuwający między innymi pozostałości pestycydów.
Najważniejsze jest urozmaicanie diety – mówi w wywiadzie dla INSI dietetyczka Sylwia Snopek. – A głównym wyróżnikiem odżywiania w czasie ciąży jest unikanie produktów, które mogą się okazać szkodliwe.
Jeśli marzy nam się wyjątkowe a przy tym bardzo łatwe w przygotowaniu śniadanie, sięgnijmy po twaróg, mąkę i jajka, i zamieńmy te trzy proste składniki w cudowne placuszki. Jest spora szansa, że zostaną w śniadaniowym menu na stałe!
Co zrobić, kiedy mamy ochotę na słodki smak najlepiej w postaci batonika i nie chce on nas opuścić? Nie zadręczać się, tylko zrobić domowe bounty, które zaspokoi zachciankę, a nie zaszkodzi – ani poziomowi cukru we krwi, ani sylwetce, a za to poprawi nastrój.
Mało która potrawa wzbudza taki postrach kulinarny jak tytułowe jajko w koszulce. Dla wszystkich przyzwyczajonych, że jajko gotuje się trzy minuty na miękko, względnie osiem na twardo, gotowanie jajka bez skorupki w wodzie z octem jest co najmniej podejrzane i wzbudza strach, że zapewne się nie uda.
Kto z Was potrafi oglądać serial bez przekąsek, niech podniesie rękę i naciśnie przycisk. Nie widzę. Zatem, czas rozszerzyć przekąskowy repertuar. Serialowy też, tym bardziej że niby lato, a leje i leje.
Długotrwały stres związany z pandemią sprawia, że możemy czuć się wyczerpani. Podajemy przepisy na koktajle z najzdrowszych składników, które podnoszą witalność, dodajac sił.
Kto raz kosztował potrawy z ręcznie zbieraną sycylijską solą, już żadnej innej wolałby nie mieć w swojej kuchni. Niby to najpopularniejsza przyprawa świata, ale sól z Sycylii jest nie tylko słona – jej skład mineralny nadaje potrawom głębi, słodyczy i wielowymiarowości.
Kiedy w słoneczne czerwcowe popołudnie wracałam z podwórka, najpierw wpadałam jak burza do kuchni i nalewałam sobie szklankę różowego kompotu, który babcia zawsze trzymała w dzbanuszku na stole. Duszkiem wlewałam w siebie orzeźwiający płyn, który cudownie gasił pragnienie.
Maj, czerwiec – i koniec! Sezon na szparagi jest tak krótki, że warto wykorzystać każdą sposobność na przygotowanie dania z każdej części tych cudownych pędów. Końcówki szparagów również są jadalne i na dodatek bardzo smaczne.
Nie wiem, czy istnieje bardziej niezbędny składnik w kuchni niż dobry bulion. Nie dość, że podany z makaronem jest potrawą sam w sobie (i to jaką!), to jeszcze - jak tu niby zrobić dobrą zupę czy risotto bez bulionu?
Każde dziecko wie, jak najlepiej obierać rabarbar: zębami! Na dodatek, niektóre znają też przepis na rabarbar idealny: wyjść do ogrodu, wyszukać na końcu grządek ogromne rabarbarowe liście, zerwać tuż przy ziemi różową łodygę, otrzepać z piasku...
Myślę, że ten, kto pierwszy ogłosił, że szparagi bezwzględnie należy jeść chrupiące, musiał mieć dość niewielką potrzebę sprawiania sobie drobnych, niezobowiązujących przyjemności.
Kwarantanna oznacza bliskość lodówki, a słodki smak szybko poprawia nam nastrój. Efektem nadmiaru cukru mogą być niechciane kilogramy, a także spadek odporności. Przyszedł czas na cukrowy detoks.
Restauracje, bary i kawiarnie zostały zamknięte z powodu pandemii koronawirusa. Nie pozostaje nam nic innego jak gotować w domu. W obronie przed COVID – 19 podnieśmy swoją odporność odżywczymi potrawami. Podajemy przepisy.
Co można zrobić, żeby nie zachorować na koronawirusa? Myć ręce, unikać dużych zgromadzeń ludzi, nie podróżować w rejony największego zagrożenia epidemią. Ale przede wszystkim zadbać o podniesienie odporności organizmu, odżywiając się zgodnie z zasadami diety antyzapalnej.