wegańskie ciastka

Najprostsze wegańskie ciastka

Potrzeba dosłownie pięciu składników i dwudziestu minut, żeby wyjąć z piekarnika przepyszne, aromatyczne wegańskie ciastka. Nie dość, że bajecznie smakują, to na dodatek są idealne do zabrania na każdą wyprawę.

Nie znam osoby, którą trzeba by było namawiać do jedzenia ciastek. Znam za to całe mnóstwo takich, nad którymi matki i babki mocno pracowały, żeby latorośl łaskawie wmusiła w siebie owsiankę. Wielu trauma została na długie lata i w konsekwencji owsianki nie tkną za żadne skarby. Nawet w knajpie, bez względu na to, jak bardzo wyszukanym tynkiem a’la beton jest wyłożona i ile gołych dekoracyjnych żarówek zostało powieszonych. Sprawa jest przegrana, więc darujmy sobie i im opowieści o prozdrowotnych właściwościach owsa, o ogromnej zawartości błonnika i dobroczynnych witamin. Nie to nie – nie będzie owsianki. Ale będą ciastka!

Potrzeba dosłownie pięciu składników i dwudziestu minut, żeby wyjąć z piekarnika przepyszne, aromatyczne wegańskie ciasteczka. Nie dość, że bajecznie smakują, to na dodatek są idealne i na stół, i do zabrania na wyprawę. Niby to słodycze, a jednak oprócz energii – w końcu to nie marchewka – będą pełne błonnika, witamin, minerałów, dobrych tłuszczów i antyoksydantów. Z powodzeniem zastąpią smętną kanapkę na górskim szlaku czy na plaży. Kalorie wychodzimy i wypływamy, a radość zostanie. Do dzieła!

ciasteczka owsiane

Składniki:

  • Szklanka płatków owsianych
  • Dwa bardzo dojrzałe banany – takie z ciemnymi plamkami
  • Duża łyżka masła orzechowego – może być gładkie lub z kawałeczkami orzechów; możesz użyć masła z orzeszków ziemnych lub dowolnych orzechów (laskowych, nerkowców, migdałów…)
  • 3-4 kostki gorzkiej czekolady
  • Szczypta soli – ja używam ręcznie zbieranej morskiej soli sycylijskiej
  • Opcjonalnie: Łyżka ksylitolu lub erytrytolu, ulubione dodatki (wiórki kokosowe, sezam, żurawina…)
weganskie ciasteczka

Jak zrobić najprostsze wegańskie ciastka:

1. Nagrzej piekarnik

Rozgrzej piekarnik do 180 °C (góra-dół). Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

2. Obierz i rozdrobnij banana

Banan powinien być dość mocno dojrzały, z czarnymi plamkami na skórce. Umyj go, obierz i rozdrobnij widelcem na miazgę.

2. Dodaj masło orzechowe

Do miski z bananem dodaj dużą łyżkę masła orzechowego (gładkiego lub z kawałkami orzechów, jak lubisz). Jeśli wolisz, możesz użyć masła z dowolnych orzechów – laskowych, nerkowca lub innego ulubionego.

3. Posiekaj czekoladę

Posiekaj gorzką czekoladę na kawałki, ale uważaj, żeby nie były zbyt drobne. Wyraźne kawałeczki czekolady będą znakomicie komponować się z całością. Dodaj czekoladę do miski z pozostałymi składnikami.

4. Dodaj płatki owsiane i opcjonalnie inne ulubione składniki

Do wszystkich składników dodaj płatki owsiane oraz sól i opcjonalnie pozostałe składniki: łyżkę ksylitolu lub erytrytolu, łyżkę ziaren sezamu, posiekane suszone owoce, wiórki kokosowe…

5. Uformuj ciasteczka

Za pomocą łyżki uformuj na blasze okrągłe ciasteczka, zachowując kilka centymetrów odległości.

6. Upiecz ciasteczka

Włóż blachę z ciasteczkami do piekarnika i piecz około 15 minut. Wyjmij, ostudź i gotowe!

Zuzanna Witkowska

wegańskie ciastka

Podobało się? Zapisz się do newslettera

Raz na jakiś czas przypomnimy Ci o nowych tekstach w naszym serwisie.

NEWSLETTER

Zapraszamy do naszego newslettera.
Od czasu do czasu wyślemy Ci linki do nowych tekstów w portalu.