Fraza „dania fit” przyprawia mnie o dreszcze. Po pierwsze, od razu przypomina powód pojawienia się tego tematu na tapecie. Po drugie, jakoś ciężko trafić na coś naprawdę smacznego, co rzeczywiście w tę kategorię by się wpisywało. A że z przyjemności ciężko rezygnować, wyobrażam sobie, że w pysznym daniu fit chodzi o to, żeby dodawało witaminowego wigoru, a nie zbędnych kalorii i centymetrów w pasie. Ale co ważniejsze, żeby dawało poczucie najedzenia i trochę oszukiwało zmysły poszukujące szybkich endorfin. Oto dzisiejsi kandydaci.
#1 Brukselka pieczona
Składniki:
- 500 g brukselki – można użyć brukselki świeżej, warto wtedy oprócz umycia i oczyszczenia przekroić każdą na pół, ale można też z powodzeniem wykorzystać brukselkę mrożoną
- Łyżeczka tartego parmezanu
- Oliwa w sprayu
- Sól – ja używam morskiej soli sycylijskiej
- Przyprawy: papryka słodka, papryka ostra, czosnek, pietruszka…
Jak zrobić pieczoną brukselkę
Nagrzej piekarnik do 200 °C. Brukselkę umieść w brytfannie lub formie do pieczenia, spryskaj oliwą, posól, dodaj ulubione przyprawy. Wymieszaj. Na wierzch zetrzyj parmezan. Włóż do piekarnika (nie przykrywaj) i piecz około 20-30 minut. Voila! Dla przełamania smaku, lubię przegryzać pieczoną brukselkę świeżymi pomidorkami koktajlowymi.
#2 Sałatka z jajkiem w koszulce
Składniki:
- Rukola lub roszponka
- Jajko w koszulce – tutaj znajdziesz przepis na idealne jajko w koszulce
- Łyżeczka ziaren dyni lub słonecznika
- Duża garść pomidorków koktajlowych
- Inne ulubione warzywa – rzodkiewka, ogórek, szczypiorek…
- Łyżka soku z cytryny
- Sól, pieprz
Jak zrobić sałatkę z jajkiem poche
Umyj roszponkę, osusz na papierowym ręczniku. Przełóż do miski, skrop sokiem cytryny, popieprz i posól. Wymieszaj. Przełóż na talerz. Pomidorki koktajlowe przekrój na pół i umieść na roszponce. Dodaj pozostałe warzywa pokrojne w plasterki, słupki lub ćwiartki warzywa. Posyp łyżką ziaren dyni lub słonecznika. Na wierzchu umieść jajko. Gotowe! Ważne, żeby żółtko w jajku poche pozostało płynne, bo to ono właśnie, łącząc się z sokiem z cytryny, będzie sosem w naszej sałatce.
#3 Surowy kalafior w paprykowym sosie
Składniki:
- Główka kalafiora – jak najświeższa, bo kalafior podamy surowy
- 3-4 łyżki jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu – bez paniki, przecież tym kalafiorem podzielimy się z innymi przy stole! A jeśli chcemy zjeść go sami, użyjmy więcej jogurtu, a majonezu najwyżej odrobinę. Jedną łyżeczkę, powiedzmy. Albo pomińmy i dodajmy sam jogurt.
- Sól
- Papryka słodka w proszku
- Ząbek czosnku
- Opcjonalnie – natka pietruszki, pieprz, papryka wędzona lub inne ulubione przyprawy
Jak zrobić surowy kalafior w paprykowym sosie
Główkę kalafiora umyj dokładnie, osusz i podziel na dość małe różyczki (takie na jeden kęs). W szklance wymieszaj jogurt z odrobiną majonezu, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Gotowy sos wymieszaj z kalafiorem. Podaj na stół w szklanej misie, najlepiej z pieczywem lub innymi warzywnymi przekąskami. Całkiem dobrze sprawdzi się kopczyk chwaścików roszponki jako dodatek na talerzu.
redakcja insi