Nie lubię żmudnych, skomplikowanych dań. Niemal zawsze wybieram takie, które nie wymagają więcej niż trzydzieści minut pracy. Ale dwa-trzy razy w roku robię wyjątek dla jednego jedynego dania: parmigiany.
Kiedy kilka dni temu wpadła mi w ręce wyrwana z zeszytu kartka z przepisem na kotlety z kalafiora, poczułam ponownie zapach koperku, chrupkość panierki i słodki kalafiorowy smak. I przypomniał mi się kompletny kulinarny odlot.
Egzystujesz dzięki białej kawie, kanapkom i spaghetti z parmezanem? Zupełnie inaczej niż szczupli łowcy i zbieracze epoki paleolitu. Twórcy diety paleo, wzorując się na sposobie ich odżywiania, postawili na produkty maksymalnie naturalne i odżywcze. Wykluczyli zboża i nabiał, by zoptymalizować przemianę materii i zapewnić organizmowi odporność.
Wbrew pozorom, zwyczajne Spaghetti al pomodoro może być najlepszym daniem w karcie lub w naszym repertuarze. Ale jak z każdym pozornie prostym przepisem, sedno tkwi w jakości składników i w sekretnych, drobnych szczegółach.
Lato dobiega końca. Znajdźmy jakieś przyjemne miejsce na uboczu i urządźmy ognisko. Upieczmy w żarze ziemniaki i zjedzmy je wraz z aromatyczną soczewicą w sosie pomidorowo-fistaszkowym, którą ze sobą przyniesiemy.
Kiedy zrezygnowałam z mięsa, sos ragù alla bolognese był jedną z niewielu potraw, za którą tęskniłam. Do momentu, w którym moja przyjaciółka podzieliła się ze mną przepisem na wędzone kruszone tofu z piekarnika.
Czasem trzeba ugotować coś, co musi wyglądać. Upieczmy wtedy nadziewane pomidory! Ich fikuśne czapeczki z szypułkami zrobią robotę wizualną, a o robotę smakową martwić się za bardzo nie będzie trzeba, bo zawsze wychodzą pyszne.
Gorące letnie dni nie sprzyjają włączaniu piekarnika. Ale chrupiący pieczony kalafior wygrywa nawet z upałami. Jest tak pyszny, a przy tym niezobowiązujący, że wspaniale nadaje się na wieczór ze znajomymi.
Nie zliczę, ile razy słoiczek domowego pesto uratował mi kolację. Za każdym razem, kiedy wracam do domu zmordowana i odkrywam w lodówce zachomikowany zielony sos, tyle razy jestem sobie wdzięczna za ukręcenie go parę tygodni wcześniej.
Kto raz pił dobrze zaparzoną zieloną herbatę, ten już nigdy nie będzie chciał pić innej. Sekret tkwi w odpowiedniej temperaturze i długości kontaktu herbaty z gorącą wodą. Kto poświęci temu procesowi chwilę uwagi, zostanie nagrodzony głębokim, aksamitnym, pełnym smakiem.
Od dłuższego czasu mam w cukiniowym repertuarze rewelacyjną cukinię przygotowaną po sycylijsku: z miętą, cukrem i octem winnym. Wiem, brzmi dziwnie. Nie szkodzi. Uwierzcie Sycylijczykom – oni nie jedzą byle czego.
Dziecko jest już po drugiej stronie brzucha. Przyssane do piersi zasypia, a ty zastanawiasz się, co możesz zjeść, żeby mu nie zaszkodzić i zadbać o jego rozwój. Jednocześnie myślisz o tym, że sama chciałabyś zdrowo się odżywiać i schudnąć. Jak to zrobić, podpowiada dietetyczka Sylwia Snopek.
Egipska mieszanka przypraw zwana dukkah jest jak remedium dla każdego dania. Hummusowi doda aromatu i przyjemnej tekstury, zupie-krem charakteru, a podana w miseczce obok oliwy, będzie genialną przekąską na spodziewane i niespodziewane przyjęcie gości.
Placki ziemniaczane to taka potrawa-kameleon, pasująca do każdych upodobań kulinarnych, każdego podniebienia i każdego portfela. Ale czy koniecznie trzeba dodawać do nich jajko?
Zioła w lecznictwie wykorzystywane są od niepamiętnych czasów. A obecnie – kiedy jako ludzkość odeszliśmy od natury, warto ponownie je „odkryć”. Jedną z najczęstszych dolegliwości jest ból brzucha, a zioła akurat doskonale sobie z nim radzą.
Miska porannej owsianki to 3 gramy beta-glukanu, który skutecznie obniża poziom cholesterolu. Ziarno owsa poza tym wspiera w diecie odchudzającej, ponieważ na długo syci i stabilizuje poziom cukru we krwi. Podajemy przepisy na najpyszniejsze owsianki.
W pysznym daniu fit chodzi o to, żeby dodawało witaminowego wigoru, a nie kalorii i centymetrów w pasie. Ale co ważniejsze, żeby dawało poczucie najedzenia i trochę oszukiwało zmysły poszukujące szybkich endorfin.
Potrzeba dosłownie pięciu składników i dwudziestu minut, żeby wyjąć z piekarnika przepyszne, aromatyczne wegańskie ciastka. Nie dość, że bajecznie smakują, to na dodatek są idealne do zabrania na każdą wyprawę.
Pieczone warzywa ratują mój wieczór, kiedy bilans kaloryczny świeci się już na czerwono, a ja nadal krążę między tarasem i lodówką, bijąc się z myślami i prowadząc wewnętrzne negocjacje.
Nie ma lepszego czasu na zielone wegańskie placki z cukinii niż lato. Właśnie teraz jest najlepsza, prosto z pola, od dostawcy po sąsiedzku. A że rośnie jak szalona, pewnie dwa czy trzy dni temu była jeszcze pomarańczowym wielkim kwiatem.